Винниківанка в Польщі озвучила аудіокнигу для дітей, які виїхали з України через війну

Винниківанка в Польщі озвучила аудіокнигу для дітей, які виїхали з України через війну

Ярина Посуняк – винниківчанка, яка вісім років живе в Польщі. Дівчина поїхала в Люблін на навчання. Перший її фах – архітектор. Зараз вона здобуває освіту за другою магістерською програмою. З початком повномасштабної війни Ярина, долучившись до Комітету допомоги Україні  в Любліні, взялася активно допомагати людям, які шукали прихисток для себе та діточок. «Моя робота розпочалася

Ярина Посуняк – винниківчанка, яка вісім років живе в Польщі. Дівчина поїхала в Люблін на навчання. Перший її фах – архітектор. Зараз вона здобуває освіту за другою магістерською програмою. З початком повномасштабної війни Ярина, долучившись до Комітету допомоги Україні  в Любліні, взялася активно допомагати людям, які шукали прихисток для себе та діточок.

«Моя робота розпочалася з інфолінії, – каже дівчина. – Я інформувала людей із України,  які перетнули кордон, що їм робити далі, адже дуже важко залишитися наодинці з дитиною в незнайомій країні. Під час праці з біженцями з’явилася ідея зібрати книги в Україні для публічних бібліотек, щоб створити багатокультурну книгозбірню в Любліні. З пропозицією зібрати україномовні книги звернулася до Богдана Шустера – керівника Офісу Львівської громади м. Винники. Він разом із молоддю допоміг зорганізувати цю справу. У Винниках і Львові книги збирали і везли до Любліна. А я займалася їх сортуванням, розподілом у бібліотеки, школи, де жили біженці, кімнати дозвілля тощо».

Під час роботи у Люблінському громадському комітеті допомоги Україні одна з його учасниць – полька Мілена Камінська – написала казочку про маленького хороброго зайчика. Вона дає відповідь на запитання як розмовляти з дітьми про війну, щоб їх додатково не травмувати.

На сьогодні ця казка має кілька варіантів для використання – розмальовка (ілюстраторка Магдалена Похщоншч), аудіобук українською та польською мовами. 

Записали аудіокнигу на “Радіо Люблін”. Озвучила її Ярина Посуняк.

«Казку можна слухати й у дорозі, – розповідає винниківчанка. – А також такий формат дозволяє почути цю історію людям, наприклад, із вадами зору. Це розповідь про надію, любов, дружбу, відкритість і тугу в тіні війни. При її написанні авторка консультувалася з дитячими психологами. Казка має кілька рівнів сприйняття, зокрема – терапевтичний ефект».

У казці йдеться про родину зайчиків, які змушені покинути сімейну галявину, тому що їм загрожує розлючений ведмідь. Вони йдуть у безпечний будинок інших зайчиків, де чекають моменту, коли зможуть посадити поле соняшників.

За словами Ярини Посуняк, зараз авторський колектив шукає кошти, щоби видати книжечку в твердій палітурці українською і польською мовами.

Казку можна послухати в аудіозаписі після статті ТУТ

visnyk
ADMINISTRATOR
PROFILE
Лариса КУБСЬКА

Дивіться також

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано. Обов'язкові поля позначено *

Cancel reply

Останні новини