Монетизація субсидій із початку 2019 року

Монетизація субсидій із початку 2019 року

Із початку 2019 року в Україні запрацював механізм монетизації субсидій. Це означає, що надання житлових субсидій населенню буде відбуватись у грошовій формі. Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними, змінюється лише алгоритм її виплати. Про це розповів начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання первинної правової допомоги Першого львівського місцевого центру з

Із початку 2019 року в Україні запрацював механізм монетизації субсидій. Це означає, що надання житлових субсидій населенню буде відбуватись у грошовій формі. Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними, змінюється лише алгоритм її виплати. Про це розповів начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання первинної правової допомоги Першого львівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ростислав Завада.

Як буде працювати механізм монетизації субсидій

Хоча сам процес монетизації субсидій запущений вже з початку року торкнеться він поки що не всіх. Оскільки сімей, які потребують субсидії є дуже багато, монетизація буде відбуватися в три етапи. Перший етап, який стартував із січня стосується сімей, які звернуться за допомогою вперше. Гроші надходитимуть на їх персональний обліковий рахунок в Ощадбанку. Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

Другий етап монетизації починається з 1 травня 2019 року. Він стосуватиметься тих сімей, які отримують субсидію  вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період.

Останній третій етап починається з 1 жовтня 2019 року. Саме тоді  запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

Чи потрібно повторно подавати документи?

Усім отримувачам пільг і субсидій, крім тих, хто звернувся за субсидією вперше у 2019 році, обов’язково потрібно у травні  подати Заяву на монетизацію і Декларацію про доходи в управління соціального захисту населення та надати дозвіл на обробку персональних даних.

Чи потрібно самостійно звертатись в Ощадбанк для відкриття рахунку?

Нікуди, крім управління соціального захисту населення, іти не потрібно. В Ощадбанк новим субсидіантам йти не потрібно. Уряд максимально автоматизував процес монетизації, щоб основне навантаження лягло на управління соціального захисту населення, державний банк та надавачів комунальних послуг. Після опрацювання Заяви на монетизацію, усім субсидіантам автоматично буде відкрито персональний обліковий запис в Ощадбанку. Щомісяця банк інформуватиме пільговиків і субсидіантів про надходження грошової допомоги від держави та залишок після сплати комунальних платежів.

Як буде відбуватись оплата комунальних послуг?

Для тих, хто подав документи на субсидію вперше – у січні 2019 року, після призначення допомоги оплата комуналки відбуватиметься автоматично. Щомісяця надавачі комунальних послуг для Ощадбанку формуватимуть он-лайн платіжку субсидіанта. Банк згідно з наданою інформацією перераховуватиме їм субсидію. Про це, та про те скільки залишається заплатити за комуналку, Ощадбанк одразу інформуватиме субсидіанта SMS-повідомленням. Додаткові консультацію можна буде отримати у контактному центрі Ощадбанку: 0 800 210 800

Сума субсидії, яка буде зекономлена, повертається в Держбюджет чи буде видаватися на руки громадянам?

За новими правилами, якщо людина заощадила газ або електроенергію порівняно з нормою споживання, 2019 року їй видадуть всю вартість економії, але після закінчення опалювального сезону.

За більш детальною інформацією з даного питання та інших правових питань ви можете звернутись у Перший львівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Львів, вул. Г. Чупринки, 71 або за телефоном: (032)237-08-09, (073)432-68-36.

visnyk
ADMINISTRATOR
PROFILE

Дивіться також

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано. Обов'язкові поля позначено *

Cancel reply

Останні новини