На витоках р. Маруньки у винниківському лісі екологи знайшли рідкісні травертинові джерела

На витоках р. Маруньки у винниківському лісі екологи знайшли рідкісні травертинові джерела

Львівські науковці-екологи Олег Орлов і Марина Рагуліна, які є волонтерами Дунайсько-Карпатської програми, виявили жорстководні джерела на травертинах з рослинними угрупованнями Cratoneurion. Такі об’єкти є рідкісними не тільки для України, але і для Європи, тому занесені до європейського охоронного списку цінних оселищ Natura-2000 (№ 7220). Про це повідомили у департаменті екології та природних ресурсів ЛОДА. Травертинові

Львівські науковці-екологи Олег Орлов і Марина Рагуліна, які є волонтерами Дунайсько-Карпатської програми, виявили жорстководні джерела на травертинах з рослинними угрупованнями Cratoneurion. Такі об’єкти є рідкісними не тільки для України, але і для Європи, тому занесені до європейського охоронного списку цінних оселищ Natura-2000 (№ 7220).

Про це повідомили у департаменті екології та природних ресурсів ЛОДА.

Травертинові джерела знайшли  на витоках р. Маруньки у Винниківському лісництві. «Це просто неймовірно бачити, як така природна цінність збереглася зовсім поряд із районом багатоквартирних будинків», – зазначають науковці.

Травертинові джерела – це водні потоки, які б’ють із гірської породи, що утворюється в результаті осадження карбонатів кальцію з води вуглекислих джерел. Про їх існування на території Львова було відоме ще у ХІХ столітті завдяки дослідженням польського геолога Мар’яна Ломницького.

У Львівській області до знахідки у винниківському лісі було виявлено лише одне таке джерело – “Плакучий камінь”, що неподалік с. Малі Грибовичі.

visnyk
ADMINISTRATOR
PROFILE
Лариса КУБСЬКА

Дивіться також

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано. Обов'язкові поля позначено *

Cancel reply

Останні новини