«У буремні 90-ті у Винниках було як у Чикаго», – екс-начальник Винниківського відділення міліції Рустам Казімов

«У буремні 90-ті у Винниках було як у Чикаго», – екс-начальник Винниківського відділення міліції Рустам Казімов

Нашим співрозмовником є екс-начальник Винниківського міського відділення міліції Личаківського РВ ЛМУ ГУ УМВСУ у Львівській області  Рустам Казімов. Він має за плечима майже тридцять років досвіду роботи в міліції, тому має багато цікавої інформації, якою погодився поділитися з читачами «Винниківського Вісника». Пане Рустаме, у який період ви працювали в  органах внутрішніх справ? Із вересня  1985-го

Нашим співрозмовником є екс-начальник Винниківського міського відділення міліції Личаківського РВ ЛМУ ГУ УМВСУ у Львівській області  Рустам Казімов.

Він має за плечима майже тридцять років досвіду роботи в міліції, тому має багато цікавої інформації, якою погодився поділитися з читачами «Винниківського Вісника».

Пане Рустаме, у який період ви працювали в  органах внутрішніх справ?

Із вересня  1985-го до квітня 2008 року. За весь цей час проходив службу в Личаківському РВ ЛМУ ГУ УМВСУ у Львівській області та Львівському міському управлінні міліції ГУ УМВС у Львівській області.

Розпочинав із посади дільничного інспектора міліції Личаківського (Червоноармійського РВ). За час служби працював на посадах старшого дільничного інспектора міліції, начальника служби дільничних інспекторів міліції, старшого оперуповноваженого по розкриттю тяжких та особливо тяжких злочинів, а згодом – заступником начальника відділення карного розшуку по організації розкриття важких та особливо важких злочинів  Личаківського РВ ЛМУ ГУ УМВС у Львівській області.

З грудня 1997 року був призначений Начальником Винниківського міського відділення міліції. Також працював на посаді заступника начальника штабу Львівського міського управління ГУ УМВСУ у Львівській області. Одним словом, пройшов всі ланки служби органів внутрішніх справ України.

 

Які види злочинів розкривати було найскладніше?

Попри те, що розкривати  квартирні крадіжки було найважче, оскільки цей вид злочину вчиняли кваліфіковані злодії в умовах неочевидності, але таких злочинів та інших важких і особливо важких злочинів ми розкрили чимало. Частину з них розкрили завдяки отриманій особисто мною та іншими колегами-операми оперативній інформації. Це подвійні вбивства на вул. Липинського, 56, Круп’ярській, 11, М.Печери, 81, Тракт Глинянський, 153 тощо.

Як відомо, хто володіє інформацією, той володіє світом. Це якраз той випадок, коли оперативні працівники повинні мати всюди свої вуха та очі.

    

Пригадайте резонансні злочини, що були вчинені на території Личаківського району м. Львова.

Їх було багато. Про деякі можу  розповісти читачам, бо ці злочини зловмисники вчинили на території м. Винники. В той час я виконував обов’язки начальника відділення карного розшуку Личаківського РВ ЛМУ ГУ УМВСУ у Львівській області.

…Це був зимовий ранок 25 грудня 1995 року. Надійшла інформація на «02» , що в під’їзді на вул. Тракт Глинянський,153 на першому поверсі лежить людина в калюжі крові. Оперативно-слідча група на місці події встановила, що справді в під’їзді будинку лежить чоловік середнього віку, в крові, без ознак життя. Під час огляду судмедекспертом було встановлено, що до він поранений вогнепальною зброєю. Згодом будо встановлено особу потерпілого, ну але з етичних міркувань не буду називати його ім’я. Після стандартних оперативно – слідчих дій розпочав рутинну оперативну роботу. Було організовано сім груп із працівників карного розшуку, КМСН і дільничних інспекторів міліції, кожна з них отримала конкретні завдання. А в Личаківському РВ була створена група працівників карного розшуку для відпрацювання підозрюваних осіб.

Через два дні одна група з вул. Тракт Глинянський доставила дев’ять осіб для відпрацювання. Непричетних до вчинення даного злочину особи відсіювали. Близько 16:00 оперуповноважений запросив чергового підозрюваного для перевірки. І ось він виклав із кишені на стіл запальничку, цигарки та висмикнув чеку із гранати РГД-5 і кинув на стіл. Граната вибухнула, пошкодила стіни, меблі, люстри тощо. А підозрюваний, розбивши вікно, намагався втекти з кабінету, але не зміг, бо вікна були заґратовані. На вибух негайно зреагували інші працівники карного розшуку. В коридорі  був  чорний дим, темно, а в кімнаті перебувало два опера та цей злочинець. Ми з працівниками ВКР затримали його і негайно перевели в іншу кімнату, оглянули, чи він не постраждав внаслідок вибуху. На щастя, ніхто з працівників карного розшуку та і сам злодій не постраждали, а отримав незначні подряпини в паху.

В результаті роботи він зізнався у вбивстві. Як стало відомо, чоловік довго готувався до вбивства, метою якого була помста. Також було встановлено його причетність до вчинення десятків важких та особливо важких злочинів, продажу зброї, декількох розбійних нападів, крадіжок тощо. Під час проведення санкціонованого обшуку на одній із вулиць –  Зеленій, виявили чорну чоловічу сумку з пістолетом із глушником та магазином до неї, трьома гранатами РГД-5. Згодом було отримано також інформацію про те, що на Рогатці він продав невідомій особі ще одну гранату РГД-5. Був розроблений план оперативно-розшукових заходів і комбінація, особа також встановлена, речові докази вилучено.

Унаслідок роботи із затриманим, він зізнався, що готував замах на вбивство одного з директорів заводу на вулиці Кривчицькій, вчинив розбійний напад на вул.Острозього,8 та крадіжку з ресторану у м. Винники. Загалом було вилучено 11 гранат РГД-5, десятки ящиків набоїв до автомата АК-74, пістолета ТТ та Макарова.

Затриманий був заарештований старшим слідчим прокуратури Личаківського району м. Львова. Відбувся суд, йому призначили найвищу міру покарання: розстріл. Але в зв’язку з тим, що була гуманізація даної статті, смертну кару в Україні відмінили, її замінили довічним ув’язненням. У результаті проведеної роботи працівників карного розшуку Личаківського РВ ЛМУ ГУ МУСУ у Львівській області було збережено десятки життів інших ні в чому невинних людей, які могли постраждати від рук цього злочинця.

Інший факт – подвійне вбивство на вул. Липинського, 56 у м. Львів 12.07.1996 року. В ніч з 11.07 на 12.07.1996 року мешканці вул. Липинського зателефонували до оператора «02» і повідомили, що навпроти будинку в парку чути крик жінки про допомогу. На місце події тоді виїхали працівники ППС, щоб перевірити це повідомлення. Вони оглянули паркову зону і нічого не виявили. Однак вранці 12.07.1996 року близько 10:00 поступило повідомлення про те, що біля очисних споруд знаходиться труп невідомого чоловіка. Негайно на місце події виїхала слідчо-оперативна група та працівники відділення карного розшуку Личаківського РВ ЛМУ ГУ УМВСУ у Львівській області, ЛМУ та ГУ УМВСУ у Львівській області. Під час огляду судмедекспертом на тілі невідомого чоловіка встановлено багаточисленні колото-різані рани. Оглянувши територію очисних споруд,  на відстані 350-400 метрів знайшли ще один труп невідомої жінки. При огляді трупа жінки судово-медичний експерт на її тілі також виявив сліди множинних колото-різаних ран.

Було очевидно, що це є подвійне вбивство, і що це могли вчинити одні й ті ж зловмисники. Було створено групи з оперативних працівників карного розшуку, дільничних інспекторів міліції та кримінальної міліції по неповнолітніх. Була проведена величезна оперативно-розшукова робота та квартирний обхід, перевірено лікарні швидкої допомоги тощо. Згодом отримали інформацію   про те, що в одну з лікарень поступив неповнолітній із пораненням кисті лівої руки. Коли почали перевіряти цю інформацію, встановили, що цей неповнолітній проживає неподалік від місця події. Негайно було скеровано групу захоплення за місцем проживання. Однак хлопця вдома не було, але вдалося з’ясувати те, що він поїхав до дівчини на вул. Грінченка,1. Цю адресу перевірили. При вході до квартири на сходовій клітці зупинили неповнолітнього, який за прикметами був схожий на підозрюваного. При огляді його руки встановили характерну рана на руці. При перевірці квартири, з якої він вийшов, у ванній кімнаті знайшли його речі, футболку та штани зі слідами  коричнево-бурого кольору.

Хлопця затримали, привезли до прокуратури Личаківського району, оскільки він неповнолітнім, сам прокурор району особисто його допитав, згідно з кримінально-процесуальним кодексом за участю представників та опікунів. Під час проведення оперативно-розшукових заходів було встановлено, що цей жахливий злочин вчинили троє осіб: затриманий неповнолітній і його двоє дорослих спільники віком 27-30 років. Мотивом вчинення цього резонансного подвійного вбивства була користь. Стало відомо, що напередодні пара сиділа на бетонних блоках, випивала, а поруч потерпілої знаходилася чорна жіноча сумка. Один із підозрюваних спробував викрасти її, але чоловік потерпілої помітив, як один із цих зловмисників намагається заволодіти сумкою. Між ними зав’язалася бійка, в результаті чого зловмисники напали на нього, ножем нанесли проникаючі поранення, а коли це побачила жінка потерпілого, то почала кликати на допомогу. Тоді бандити її наздогнали і ножем нанесли багаточисленні удари в ділянку грудної клітки. Як пізніше було встановлено висновком судово-медичної експертизи, на тілі жінки виявили 27 проникаючих ран в ділянку грудної клітки, а на тілі чоловіка  – 23 проникаючі рани, також переважно в грудну клітку. Під час проведення слідчих дій були виявлені та вилучені речові докази, зокрема, ніж як знаряддя злочину. Всі особи були затримані та згодом заарештовані. Відбувся суд, фігуранти отримали, що заслужили.

І ще один факт із виявлення та вилучення арсеналу зброї на вул. Б. Молочній на Рогатці. В результаті реалізації оперативної інформації було розроблено оперативну багатоходівкову комбінацію. Розроблено легенду, що покупці зброї з одного з регіонів Кавказу активно шукають продавців зброї. Під час оперативної закупки на гарячому були затримані особи, які торгували зброєю та боєприпасами до автомата АК-74, пістолета ТТ та Макарова. Після проведення відповідних дій ці зловмисники також отримали значний термін ув’язнення. Можу такі історії розповідати довго…

 

Нашим читачам буде цікаво дізнатися про криміногенну ситуацію на території міста Винники в той період, коли ви очолювали місцеве відділення міліції.

Я працював у Винниках протягом грудня 1997 – вересня 2003 рр. і в період зі січня 2004 до квітня 2008 року. У ті роки була дуже складна оперативна обстановка на території м. Винники. Старше покоління винниківчан пам’ятає, як у ті буремні роки злочинці тероризували місцевих бізнесменів і мешканців міста. Варто зазначити, що до мого призначення на посаду начальника Винниківського міського відділення міліції на території міста впродовж місяця злочинці вчиняли крадіжки автомашин (від 5-7) у мешканців і гостей міста, грабували помешкання, навіть вчиняли розбійні напади на громадян. Це було якесь Чикаго. Складалося таке враження, що правоохоронці взагалі не володіють оперативною обстановкою в місті, вони фактично не контролювали ситуацію в місті. Це було дуже прикро.

 

Якими були ваші дії, щоб налагодити ситуацію?

З метою боротьби зі злочинними проявами в місті Винники, я поставив завдання перед працівниками міліції – або ми наводимо порядок у місті, захищаємо мешканців від цих бандитів, або звільняємо місце для тих, хто зможе навести порядок і стабілізувати криміногенну ситуацію.

У першу чергу, своїм прикладом я показав, як необхідно навести лад у місті, взяти під контроль оперативну обстановку. Мені допоміг той досвід оперативної роботи, який я отримав за час служби в карному розшуку.

Було розроблено план для проведення оперативно-розшукових заходів. Одночасно були організовані оперативно-профілактичні заходи на території міста, зокрема в нічний час.

Вжиті заходи швидко дали позитивні результати. Вже у січні-лютому 1998 року ми затримали двох мешканців міста, які в нічний час на вул. Мирній обікрали  помешкання винниківчанина.

Згодом на вул. Шевченка,1 на нашу засідку потрапила група злодіїв автомашин. За гарячими слідами були затримані й інші учасники цієї злочинної зграї, які «працювали» в м. Винники та навколишніх населених пунктах.

 

Не все ж було “гладко”. Із якими труднощами тоді зіштовхнулися працівники міліції?

Хочу відзначити, що під час затримання з боку цих підозрюваних осіб та їх спільників було вчинено шалений опір. Саме завдяки оперативному досвіду та кмітливості злодіїв затримали на гарячому й доставили спочатку у відділення міліції, а згодом – у Личаківський райвідділ міліції, оскільки спільники цих злочинців продовжували чинити всілякі перешкоди щодо документування злочинних дій затриманих, зокрема, відключали світло на найближчих вулицях і безпосередньо у відділенні міліції, були спроби організувати втечі затриманих з-під варти. Однак це їм не вдалося. Під час проведення оперативної комбінації, а згодом, під час проведення санкціонованих обшуків у помешканнях підозрюваних було встановлено та вилучено велику кількість речових доказів із різних місць вчинення злочинів – і на території м. Винники, й у навколишніх селах, зокрема – с. Бережани, с. Підберізці Пустомитівського району. Тоді мені навіть довелося звернутися до міського голови м. Винники Ярослава Хамуляка (на жаль, нині покійного) за допомогою, щоб він посприяв у наданні вантажної автомашини для доставки вилучених речових доказів з однієї з квартир на вул. Івасюка та Кільцевій для зберігання в камері сховища під час розслідування. Такі речові докази, як морозильна камера, диван, 50 машинних магнітофонів, імпортних шторів, сантехніка, телевізори тощо… В результаті проведення оперативно-розшукових заходів затримано 11 членів організованого злочинного угрупування, серед яких – мешканці м. Винники, с. Підберізці, Підбірці та м. Львова.  Всі затримані отримали реальні строки від 5-8 років позбавлення волі з конфіскацією усього особистого майна.

В результаті оперативно-розшукових заходів і слідчих дій вилучили й інші речові докази –  оленячі роги, особисті речі, навіть махрові жіночі домашні капці. До дечі, була дуже кумедна ситуація під час проведення санкціонованого обшуку. Мною було залучено одного з потерпілих, який разом із працівниками міліції та понятими, щойно зайшовши  в квартиру, чітко показав на фінські фіранки, чотирнадцять пар, які вже висіли  на вікнах у квартирі, навіть вкрадені з  його дачного будинку в с.  Бережани жіночі махрові домашні тапки червоного кольору. Побачивши взуті крадені капці в тещі злочинця, потерпілий вибухнув лайливими словами, мовляв, чи вас не “жмуть” тапки. Треба було бачити обличчя цієї жінки.

Необхідно зазначити, що після знешкодження злодіїв, які викрадали автомашини, у м. Винники стабілізувалася ситуація. І у нас з’явилася можливість активізувати боротьбу з іншими злочинними проявами. Хочу зазначити, що тодішній керівник Личаківського райвідділу міліції всіляко перешкоджав мені боротися зі злочинністю на території м. Винники, а саме: не давав мені укомплектувати штат відділення міліції працівником карного розшуку, оперуповноваженого по боротьбі з економічними злочинами та по роботі з неповнолітніми. Тому мені доводилося вести боротьбу на двох фронтах: проти злочинців та проти керівника цього підрозділу.

Які інші види злочинів найчастіше також вчиняли у місті та які були результати боротьби з такими злочинними проявами?

Переважно – це крадіжки особистого майна громадян. Хочу звернути увагу на те, що ці злочини вчиняли окремі наші мешканці в змові зі  злодіями інших районів м. Львова та у Львівській області. Спочатку було важко з ними боротися, але згодом і до цих злочинів знайшли методи боротьби. Було розкрито низку квартирних крадіжок і крадіжок із дачних будників.

     

Який  злочин вам запам’ятався найбільше?

Багато різних видів злочинів були розкриті, але серед них – цікаві та смішні, сказав би, трагікумедні. Пам’ятаю, близько 14:00 год на вул. Галицькій невідома особа пограбувала жінку з дитиною на значну суму грошей. Вона з внучкою поїхала до Львова до Головної пошти, щоб отримати переказ, який прислала дочка, котра  працювала за кордоном. А зловмисник за нею слідкував  із головпоштамту аж до м. Винники. Вибравши зручний момент, коли жінка віддала сумку дитині, а сама пішла за природними потребами, напав на дитину і заволодів коштами. Тоді мені та дільничному інспекторі Богдану Латі довелося добряче бігти та наздоганяти грабіжника. Богдан його догнав на вул. Миколайчука і між ними зав’язалася боротьба, бо злочинець чинив шалений опір. Коли я підбіг на допомогу Богдану, то побачив дуже смішну картину – вони катулялися по землі, а біля них – чорний розірваний пакет із написом «ВOSS» і купа доларів у сметані. Я спробував застосувати фізичні сили та спецзасоби, але це мені не відразу вдалося, бо міг постраждати дільничний, вони просто катулялися по асфальті. Нарешті, ми його затримали, одягнули кайданки, провели всі необхідні оперативно-слідчі дії, і грабіжника доставили в Личаківський РВ, де слідчий розслідував цей злочин. Грабіжник постав  перед судом і отримав відповідний судовий вирок.

Інший випадок – на вул. Кільцевій п’ятеро зловмисників проникли в квартиру, застосували фізичну силу до господаря, вимагали від нього гроші та коштовності. Тоді злочинці повісили потерпілого через вікно головою вниз, вимагали, щоб той сказав, де знаходяться кошти та золоті вироби.

Згодом нами були встановлені та затримані всі учасники цього жахливого злочину. Але незабаром із невідомих нам причин організатора відпустили на волю. До мене дійшла дуже неприємна інформація, що там слідчий щось не так зробив. Тоді звернувся до прокурора району Євгена Миколайовича за допомогою. Вислухавши мої аргументи, прокурор району затребував справу на вивчення, після цього дав санкцію на арешт цього організатора злочину.

 

Розкажіть про злочини, повязані з наркотиками.

Наркомани – дуже небезпечні злочинці. А наркотики зламали долі багатьом людям, зруйнували сім’ї. На жаль, і у той час, і зараз у м. Винники є багато фігурантів, які не тільки вживають наркотики, але і збувають їх, втягують неповнолітніх до вживання наркотичних речовин і вчиняють злочини в стані наркотичного сп’яніння. Принагідно наголошую, що літній час – сезон  наркоманів для виготовлення наркотиків. Саме у липні-серпні наркомани роз’їжджають навколишніми селами, щоб збирати макову соломку, молочко з макової головки.

У цей період проводили оперативно-розшукові заходи із 5-6 години ранку за маршрутами, в яких наркомани переховували наркотичні речовини. Під час проведення оперативно-розшукових заходів на вул. Галицькій, біля ресторану “Гетьман” було затримано двох наркоманів. Одного – із повним мішком із маковою соломкоюта з бинтами, змоченими молочком. У результаті проведення відповідної комбінації, нами були виявлені та вилучені на вул. Івасюка під ліжком ще чотири мішки з маковою соломкою, а за однією адресою, на вул. Пасічній, в морозильнику  – п’ять шприців (так званий, баян). Всі затримані особи були притягнуті до кримінальної відповідальності за збут наркотичних засобів.

У районі бази відпочинку “Електрон” в дачному масиві була затримана група наркоманів із м. Львова, які в одній із закинутих дач створили лабораторію і виготовляли наркотичні речовини та реалізували наркоманам у м. Львові, у так званому районі “Індія” – район Топольної.

Пригадайте про профілактичні заходи, які здійснювала міліція.

Хочу сказати, що в ті роки було налагоджено добру взаємодію з керівниками місцевих навчальних закладів: ЗОШ № 29, з директором О.В. Демцюх , ЗОШ №47, Й.М. Годуньком ( на жаль, нині покійний), діючим директором СЗШ №47 П.В. Стефанишином, ЗОШ “Берегиня”, директор – Г.Ю. Яковенко, Винниківська санаторна школа-інтернат, тодішнім директором  М.С.Сав’яком. На рівні заступників директорів з виховної роботи організовували та неодноразово проводили роз’яснювальну роботу на правову тему для учнів старших класів щодо шкоди наркотичних засобів для молодих людей. До речі, на одній із таких зустрічей учні передали мені 57 записок із питаннями різного характеру. Тоді на всі ці запитання я відповів, вони навіть після зустрічі особисто підходили й зверталися за різними порадами.

При нагоді хочу наголосити, що без допомоги самих мешканців міста Винники та свідомих підприємців нам тоді було би ще важче боротися з  цими злочинними угрупованнями. Хоча від тоді минулого багато часу, але вважаю за потрібне ще раз висловити особисту подяку таким підприємцям, як О. Матвіїшину, П. Стецьку, В. Галущаку, Б. Лешневському, директорам шкіл: О. Демцюх, П.Стефанишину, Г. Яковенко та М. Сав’яку.

Вдячний за співпрацю голові ЛММГО “Золота молодь Винник”, а нині заступнику міського голови м.Винники Б. Шустеру та багатьом іншим.

visnyk
ADMINISTRATOR
PROFILE

Дивіться також

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано. Обов'язкові поля позначено *

Cancel reply

Останні новини